Home > Others > Cara-cara Servis Kereta

Cara-cara Servis Kereta


Menservis kereta anda

Kereta yang kalau diselenggara dengan sempurna adalah kereta yang selamat untuk dipandu sebab dier punya kerosakan teknikal jarang berlaku. Selain tu dier juga buleh menjimatkan minyak dan harga jualan balik pun leh jadi tinggi sket kalau nak jual. Keto yang diselenggara dengan baik biasanya buleh start tak kira ler hujan atau panas. Pastikan kereta di”tune” dengan betul, spark plug punyer api power lagi, minyak enjin serta penapis udara tu kena bersih. Penapis Udara yang berhabuk serta berminyak mengurangkan efficiency keto anda dan buleh mencemarkan udara plak sebab asap kuar hitam. Sebuah kereta buleh bertahan lebih daripada 20 tahun andainya anda mengambil langkah-langkah penjagaan yang sewajarnya.

• Periksa tekanan angin tayar dan check kerosakan pada tayar dengan kerap. Tukar tayar jika ada benjol, dinding koyak, kelihatan benang tayar, atau lubang yang agak besar atau dalam.

• Periksa semua lampu sama ada menyala atau tidak, tukar mentol yang terbakar.

• Periksa pengilap cermin berfungsi dengan baik dan “blade” getahnya masih elok. Kalau tak elok, kasi tukar la, itu pun mau cakap ka..haiyaaa!!

• Periksa, tambah atau tukar bila perlu minyak pelincir, penapis minyak, air dalam radiator serta coolantnya, air dalam bekas washer tingkap winshield dan juga air bateri.

• Periksa setiap hos samada ada kerekahan especially pada hos radiator

• Periksa setiap belt samada dah crack pecah-pecah atau masih elok especially timing belt.

• Periksa sistem ekzos anda samada ader lubang atau pecah jika ekzos anda bunyi macam ekzos buluh atau bergegar.

Korang dicadangkan menyelenggarakan keto anda tu mengikut jadual dan dibawah adalah senarai alatan penting pada keto anda yang patut di periksa dan diselenggarakan.

• Timing belts

• Cecair Coolant enjin serta sambungannya pada hos

• Salur hidraulik atau kabel brek serta sistem breknya

• Bateri keto serta terminalnya

• Minyak gear

• Saluran petrol

• Valve

• Sistem Suspension, struts serta penyerap hentak (Absorber)

• Sistem Ekzos

• Wayar Ignition

• Sistem steering

• Kipas radiator serta air-cond

• Tayar keto

Apabila servis tuh, elok menggantikan peralatan berikut beb.

• Minyak enjin serta penapis minyaknya sekali

• Palam pencucuh

• Penapis Udara

• Gasket valve

• Minyak gear, minyak brek dan aper sajer jenis minyak yang ader

FUSE

Fuse keto biasanya terletak dalam satu panel di dalam boot hadapan keto anda atau pun berada dibawah steering kereta pada kebanyakan keto. Keto sorong takde ler. Periksa semua fuse sama ada masih elok atau pun dah terbakar. Gantikan fuse yang terbakar tu dengan yang baru dan jangan lupa simpan fuse lebihan sekurang-kurangnya 1 dari setiap jenisnya. Apabila menggantikan fuse, selalulah menggantikannya dengan fuse sama amp nyer. Jika anda menggunakan fuse yang lebih tinggi dari sepatutnya buleh menyebabkan kerosakan alat elektrik kereta anda kerana fuse yang sepatutnya terbakar tu masih lagi elok dibawah bebanan tinggi. Jika fuse yang betul dimasukkan dan fuse masih terus terbakar, ini bermakna ader masalah dalam litar elektrik tersebut, boleh jadi short circuit la tuh.

MINYAK ENJIN

Adalah penting supaya minyak enjin berada pada paras yang betul. Periksa paras minyak enjin kereta anda selalu supaya tidak berada dibawah paras minimum. Masa terbaik untuk check adalah selepas kenderaan tersebut tidak berjalan atau di hidupkan enjinnya semalaman. Semasa check tu, adalah lebih elok kalau keto tu berada atas tanah yang rata sebab bacaan anda nanti adalah lebih tepat. Anda cuma perlu tambah minyak pelincir tambahan apabila deepstick menunjukkan minyak di paras MIN. Disarankan setiap pemilik keto supaya menukar minyak enjin keto setiap 5,000km atau pun 3 bulan yang mana terdahulu. Penapis minyak juga wajib ditukar apabila penukaran minyak enjin dibuat.

PENAPIS UDARA

Jika anda memandu dalam keadaan biasa, elok ler kalau check keadaan penapis udara keto anda dalam sebulan sekali. Tapi kalau korang bawak selalu bawak dalam keadaan yang extremely berhabuk, disarankan supaya tukar atau bersihkan oil filter tu setiap 2,000km. Sekarang nie ramai yang suka pakai re-useable filter yang tahan lebih lama dan boleh dicuci semula, so yang nie cuma perhatikan tahap kebersihan filter tersebut dan bersihkan apabila perlu.

SISTEM PENYEJUK

Air dalam radiator boleh diperiksa lebih kurang 6 bulan sekali. Jika didapati air bersama bahan coolant di dalam radiator berkarat, isi kandungan radiator harus dibuang, dibilas beberapa kali dengan air bersih, kemudian diisi semula dengan air bersih dengan bahan coolant yang baru. Perhatikan juga sirip radiator supaya tiada bahan-bahan asing seperti daun, serangga, batu kecil, tanah atau apr sajer tidak tersangkut pada sirip tersebut. Jika sirip tersebut kotor, anda cuma perlu membersihkannya dengan menyembur air tekanan rendah dari hos paip rumah anda. Periksa bahagian reserve tank untuk coolant samada perlu diisi semula dengan coolant tambahan atau tidak.

BRAKE

Brek adalah alat yang penting giler dalam keto anda. Adalah tersangat penting giler brake pad atau brake shoe yang dah haus diganti dengan yang baru. Periksa juga salur hidraulik brek kalau ader crack atau longgar kat mana-mana part yang buleh menjejaskan prestasi berhenti ketika membrek.

SEBAGAI PANDUAN BERSAMA

JADUAL SERVIS KERETA DISYORKAN OLEH

PROTON SERVIS

Odometer (KM x 1000)

01

05

10

15

20

25

30

35

40

45

50

55

60

65

70

75

80

85

90

95

100

Tempoh Bulan

1

3

6

9

10

15

18

21

24

27

30

33

36

39

42

45

48

51

54

57

60

Engine Oil

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

Oil Filter

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

Transmission Oil/ Automatic

G

G

G

Auto Transmission Filter

G

G

G

Spark Plug

G

G

G

G

G

G

G

G

G

G

Air Filter

G

G

G

G

G

Fuel Filter

G

G

G

Tune-up Engine

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

Valve Tappet Clearance

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

Radiator Coolant

B

B

B

B

G

B

B

B

G

B

B

B

G

B

B

B

G

B

B

B

G

Timing Belt & Bearing

G

Balancer Belt & Bearing

G

Belt-A/Cond, P/Steering & Alternator

P

P

P

P

P

P

P

P

G

P

P

P

P

P

P

P

G

P

P

P

P

Battery Electrolyte Level

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

Fluid- Brake, Clutch & P/Steering

P

P

P

P

P

P

G

P

P

P

P

P

G

P

P

P

P

P

G

P

P

Clutch Pedal/ Bearing Free Play

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

Brake Pedal Free Play

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

Hand Brake Travel

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

Brake Pad & Brake Shoe

S

S

S

S

S

S

S

S

S

S

Suspension & Undercarriage Bolt

K

K

K

K

K

K

K

K

K

K

K

Steering Linkage & Joint

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

Driveshaft & Bellow

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

Tie Rod End & Bellow

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

Suspension ARM Ball Joint

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

Air Conditioner System

S

S

S

G

Ganti

A

Adjust

S

Servis

B

pembersihan

K

Ketatkan

P

Pemeriksaan

MANAKAH KENDERAAN BERIKUT PALING JIMAT

MARI BERKONGSI PENDAPAT DAN PANDANGAN ANDA TENTANG PENGGUNAAN MINYAK PETROL KENDERAAN YANG ANDA GUNAKAN SENDIRI…

JENIS MODEL

CC

Km / Liter Fuel Consumption

PERODUA

Kancil

660

13.5

Kancil

850

14

Kelisa

1000 (A)

14.3

Kelisa

1000

15.6

Kembara DVVT

1.3

15.7

Kembara DVVT

1.3 (A)

9

Viva

660

18

Viva

850

17

Viva

1000

17.5

Viva

1000 (A)

15.1

Myvi

1.3

16

Myvi

1.3 (A)

13.5

PROTON

Saga

1.3

13.5

Saga BLM

1.33

13

Waja Campro

1.6 (A)

15.3

Waja Campro

1.6

16

Waja Campro CPS

1.6

14.7

Waja Campro CPS

1.6 (A)

13.1

Iswara

1.5

11.8

Iswara

1.3

13.5

Gen 2 Campro

1.6 (A)

16.1

Gen 2 Campro

1.6

17.2

Persona

1.6

13.2

Savvy

1.2 (AMT)

15.3

Satria Neo

1.3 (A)

14.7

Satria Neo

1.6 (A)

14.4

Satria Neo

1.6

16.6

Wira

1.3

13.5

Wira

1.5

11.8

Perdana V6

2.0 (A)

13.3

Toyota RAV4

2.4

8.9

Toyota Corolla Altis

1.6

10

Toyota Camry

2.0

10.2

Toyota Alphard

2.4

8

Hyundai Sonata

2.0

10.5

Hyundai Accent

1.4

13.9

Toyota Vios

1.5

10.5

Toyota Hilux (Turbo)

2.5

11.2

Toyota Innova

2.0

9

Naza Citra

2.5

7.5

Naza Ria

2.5

7.5

Inokom Gets

1.4

11

Inokom Matrix

1.8

8

Inokom Matrix

1.6

10.7

Inokom Atoz

1.1

10

Honda Civic i-Vtec

2.0

10

Accord

2.0

9

Odyssey

2.4

10.5

Odyssey 4WD

2.4

9

Civic i-VTi

1.8

12

Civic i-VTi

1.6

12.8

City i-DSi

1.5

13.6

City i-Vtec

1.5

16

CRV i-Vtec

2.0

8.9

Jazz

1.4

14

S 2000

2.0

9

Mitsubishi Lancer GLX

1.6

12.7

Mitsubishi Lancer EVO

2.0 (T)

7.5

P/S: NILAI JARAK YANG DI LAMPIRKAN ADALAH DARI KOMEN OLEH PENGGUNA MODEL-MODEL YANG BERKENAAN YANG CUBA SAYA KUMPULKAN DARI BEBERAPA LAMAN BLOG MENGENAI KENDERAAN IANYA BUKAN SPESIFIKASI STANDARD OLEH PENGILANG/ PENGELUAR.

PENGGUNAAN PETROL SETIAP  SATU LITER = (NILAI JARAK DALAM KILOMETER)

KADAR PENGGUNAAN PETROL ADALAH BERGANTUNG KEPADA BEBERAPA FAKTOR YANG SENTIASA BERUBAH SEPERTI

TABIAT PEMANDUAN,

BEBAN BARANG DAN PENUMPANG DALAM KENDERAAN,

TEKANAN ANGIN TAYAR DAN SAIZ TAYAR,

UMUR KENDERAAN,

KAEDAH PENJAGAAN DAN SERVIS MENGIKUT SPESIFIKASI PENGILANG,

RINTANGAN ANGIN DI JALANRAYA,

FAKTOR PEMILIHAN LALUAN BERBUKIT ATAU LALUAN RATA

CUACA, KELAJUAN PURATA KENDERAAN,

JENIS PENGUBAHSUAIAN PADA SISTEM ENJIN

KESESAKAN TRAFIK JUGA MENYEBABKAN PEMBAZIRAN PENGGUNAAN PETROL

Sumber : Forum KKM untuk JKN Johor

Categories: Others Tags: ,
  1. June 10, 2009 at 8:17 AM

    Bagus laa…leh jadikan panduan…

  2. June 10, 2009 at 8:56 AM

    heee..terima kasih kerana mengunjungi blog ini.. :D :P nana dari mana ya?

  3. August 24, 2009 at 12:18 PM

    salam.. saya baru nak guna kereta, ader panduan2 lain ker, bsgys panduan saudara bagi tu, tahniah!

  4. August 24, 2009 at 8:55 PM

    @khairul
    wsalam.terima kasih. nnt kalau ada lagi info berkaitan dgn kereta, akan saya post lagi. check it out ye.

  5. August 25, 2009 at 3:24 PM

    keta ko da siap x sifu :)

  6. December 11, 2009 at 1:03 AM

    it’s good for me..thanks alot!

  7. khoo
    October 2, 2010 at 11:18 PM

    bagus untuk panduan yg baru memiliki kenderaan….

  8. October 29, 2010 at 12:01 AM

    panduan sabagini sangat berguna untuk saya yang cerewet tantang penjagaan kereta waja cps saya

  9. October 29, 2010 at 12:01 AM

    panduan sabagini sangat berguna untuk saya yang cerewet tentang penjagaan kereta waja cps saya

  10. shahril
    November 16, 2010 at 8:59 AM

    good boy

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: