Home > Others > MULA BOSAN DENGAN FOTOGRAFI?

MULA BOSAN DENGAN FOTOGRAFI?


Oleh Hasnuddin Abu Samah

Adakah keseronokan anda dalam fotografi sudah mulai berkurangan? Kalau dulu tiap-tiap hari pegang kamera, sekarang cuma pegang kamera sebulan sekali? Jangan risau, gejala ini memang biasa berlaku kepada peminat fotografi. Berikut ini saya berikan beberapa panduan agar anda sentiasa bersemangat untuk mengambil gambar:

Cari minat anda yang sebenar dalam fotografi. Adakah anda beli kamera kerana sukakan teknologi atau kerana berpeluang untuk mengembara? Adakah anda beli kamera kerana suka merakam gambar anak-anak anda atau kerana ingin kelihatan glamour? Atau, adakah kerana anda suka bila gambar anda dipuji? Adakah anda membeli kamera untuk menjana pendapatan darinya? Fikirkan semula, kenapa anda menceburkan diri dalam fotografi? Tidak kira apa pun jawapannya, kekalkan halatuju anda seperti niat asal yang boleh memberikan kepuasan kepada diri anda. Tanpa minat, fotografi anda tidak akan kemana. Tanpa kepuasan, hobi anda tidak akan bermakna.

Dapatkan subjek yang anda minati untuk dirakam gambarnya. Pilih bidang kepakaran anda dalam fotografi. Adakah anda minat merakam gambar sukan, gambar potret, gambar pemandangan atau gambar hidupan liar? Anda akan lebih seronok dalam fotografi bila anda merakam gambar subjek yang anda minati. Lebih-lebih lagi subjek yang mana anda adalah pakar mengenainya. Mungkin sebagai seorang arkitek, anda boleh merakam gambar senibina jauh lebih baik dari orang yang bukan seorang arkitek. Anda perlu ingat, fotografi adalah amat luas bidangnya. Ada bermacam-macam pecahan dan pengkhususan dalam fotografi. Pasti ada satu pengkhususan yang amat sesuai dengan jiwa anda. Persoalannya, mungkin anda belum berjumpa dengan subjek kegemaran anda.

Teruskan belajar fotografi secara konsisten. Perbaiki kemahiran anda dari masa ke semasa dengan cara selalu merakam gambar. Ada banyak cara untuk belajar. Anda boleh membaca buku, majalah, artikel di internet, menghadiri kursus, belajar dengan rakan dan sebagainya. Apa yang penting, anda perlu sentiasa menambahkan pengetahuan anda di dalam fotografi agar anda akan sentiasa ada teknik baru untuk dipraktikkan. Dengan berbagai teknik baru yang digunakan, fotografi anda akan lebih menyeronokkan.

Letakkan matlamat yang perlu anda capai di dalam fotografi. Letakkan matlamat jangka pendek dan matlamat jangka panjang. Mungkin anda boleh letakkan matlamat supaya gambar yang anda rakam akan disiarkan di dalam majalah dalam tempoh 3 bulan dari sekarang. Atau, anda boleh letakkan matlamat untuk menguasai kemahiran penggunaan flash 1 bulan dari sekarang. Cabar diri anda untuk mencapai matlamat yang telah anda tetapkan. Setiap kali anda berjaya mencapai matlamat ini, anda pasti akan mendapat kepuasan!

Jika anda menjadikan fotografi sebagai hobi, cuba jana sedikit pendapatan dari fotografi. Pendapatan yang diperolehi tidak perlu banyak, cukup sekadar untuk menampung kos anda menjalankan hobi di dalam fotografi. Alangkah seronok jika kemahiran anda di dalam hobi ini boleh menampung sendiri kos anda untuk mengembara merakam gambar atau membeli kamera baru.

Cari rakan fotografi yang mempunyai minat, citarasa dan kemampuan yang sama dengan anda. Cari rakan yang serasi dengan anda. Tanpa kawan di dalam fotografi, memanglah sesuatu yang membosankan. Dengan adanya kawan yang baik, anda boleh saling berkongsi pengetahuan, pengalaman, malah anda boleh saling berkongsi peralatan kamera anda. Kawan yang sama minat juga akan saling memberikan motivasi untuk terus memperbaiki kemahiran kita di dalam bidang fotogafi. Jika anda seorang jurugambar yang minat memperbaiki kemahiran fotografi, anda mungkin tidak sesuai berkawan dengan jurugambar yang hanya berminat untuk membeli peralatan terbaru. Plih kawan yang sesuai supaya anda tidak rasa rendah diri atau rasa terlalu ketinggalan.

Kini, tibalah masanya anda pertimbangkan semula hala tuju anda dalam fotografi. Ambil masa untuk berfikir dan merancang untuk menyegarkan semula minat anda. Jangan rakam gambar hanya kerana ikut-ikutan. Kenali diri anda sendiri. Jadi diri anda sendiri. Buat apa yang ingin anda buat.

Artikel diambil dari http://www.fototeacher.com

Advertisements
 1. June 18, 2009 at 7:49 AM

  As salam.. bang takan nak ajo kat syed jerk… kat aku pun tolong gak arr… saya budak baru belajo..kalau salah tolong jolokan…

 2. June 19, 2009 at 5:14 AM

  wakakak jolok2 yg mirul ske tu… JAGE!!!

 3. June 21, 2009 at 7:15 PM

  waklu aku suke jolok2..jolok idung bleh la..miahhaah..

 4. June 21, 2009 at 4:22 AM

  wah.. ajim suka jolok2 eh..
  x takut rosak ke?? hahahaha…

 5. June 21, 2009 at 7:14 PM

  ahaha…ajim dah biase jolok2 kalau nak tau..

 6. June 21, 2009 at 4:37 AM

  ko td ptg ajim bawak g mane sebelom anto balik jeng?
  sampai letih nak kuar aq dgr. wakkakakakak!~ JAGE!!!

 7. June 21, 2009 at 7:15 PM

  haaa..atok bwk ajim pegi mana?JAGA!!

 8. June 22, 2009 at 2:03 AM

  eleh lurima malu2 plak..

 9. July 9, 2009 at 4:40 PM

  ahaaa..ko la malu2 kucim.. šŸ˜€ šŸ˜›

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: